/ / iStock/Getty Images
ГЕРБ и "Обединени патриоти" анонсираха обща законодателна инициатива, с която искат да сложат край на вечния длъжник. С поправки в Закона за задълженията и договорите се въвежда 10-годишна абсолютна давност за събиране на дълговете.

"Днес правим първата стъпка, като внасяме с колегите от "Обединени патриоти" промени в Закона за задълженията и договорите във връзка с така наречената фигура на вечния длъжник", каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Александър Сиди: Законът за личния фалит цели да спре явлението „доживотен длъжник” (ВИДЕО)


ова е един голям проблем за една немалка част от българите - прекратяване на фигурата на така наречения вечен длъжник, хората, които десетилетия изплащат задължения. В края на краищата под натиска на съдбата остават без доходи и влачат тези задължения докрая на живота си. С настоящия законопроект ние предвиждаме да има 10-годишна абсолютна давност за събиране на вземанията от физическите лица, които не са еднолични търговци", обясни и Искрен Веселинов.

"За съжаление България е единствената държава -членка в ЕС, която няма правна регламентация, която да слага край по някое време на задълженията на физическите лица. Нямаме нито абсолютна давност, както имат много други европейски държави -членки, нямаме регламент за потребителска несъстоятелност и несъстоятелност на физически лица", коментира и евродепутатът Емил Радев.

По думите му с промените в закона само с едно заявление след изтичане на 10-ата година, трябва да се прекратят изпълнителните дела и всякакво съдебно преследване.