Георги Първанов смята, че ще има още наказани заради Катар
Георги Първанов смята, че ще има още наказани заради Катар / DarikNews.bg, Добрич, Валентина Добринчева

Визитата в Катар може би ще предизвика още оставки в правителството, но те ще бъдат обявени по друг повод, смята Георги Първанов. Той заяви, че вицепремиерът Симеон Дянков трябва да си иде, защото "е една от големите причини за бедите в България". "Ако той не бъде сменен, нищо добро не чака правителството и държавата", отсече Първанов и добави, че за много проблеми вината е на Дянков, а я поема премиерът.

Оставката на икономическия министър Трайчо Трайков показва, че трябва да си дадем сметка за откровения провал на управляващите в енергийната политика, каза още Първанов. Той смята, че не е само на Трайков вината за забавянето на междусистемните връзки и диверсификацията.

Президентът Първанов (мандат 2002-2012 г.) посъветва правителството да ускори работата по АЕЦ „Белене", както и да предложи референдум за централата. Национално допитване да има и за добива на шистов газ, предлага Първанов. Неговата лична позиция е, че допускането на такива проучвания в България ще бъде вредно от екологична гледна точка.

Той сподели пред медиите, че съпругата му Зорка Първанова участва в съвместен проект със съпругата на катарския емир, целящ създаване на клиника за рехабилитация за деца с увреждания. Идеята е той да се реализира в Костенец, с инвестиция от 130 млн. долара и да приема деца от целия балкански регион.

Георги Първанов бе на посещение в Добрич, където се срещна с активисти от БСП от областта.

Други новини от Добрич