Георги Костов: Няма данни за конкретна терористична заплаха към България
Георги Костов: Няма данни за конкретна терористична заплаха към България / БГНЕС, архив
Георги Костов: Няма данни за конкретна терористична заплаха към България
91891
Георги Костов: Няма данни за конкретна терористична заплаха към България
  • Георги Костов: Няма данни за конкретна терористична заплаха към България

Няма данни за конкретна терористична заплаха към България, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов. Той поясни, че засилени мерки има в цялата страна, особено в зимните ни курорти. Около новогодишните празници ще има и полицейско присъствие около всички бежански центрове в страната. Директорът на "Охранителна полиция" Борислав Муеров посочи, че целият полицейски състав, както и допълнителни екипи ще следят за спазването на реда на новогодишния концерт в столицата.

Има риск от терор, но не и конкретна заплаха срещу България, категоричен е Георги Костов

Пряка заплаха от терористичен акт срещу страната ни няма. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Георги Костов. Въпреки това, той посочи, че заради повишеният риск в цяла Европа са взети превантивни мерки.

"За конкретна заплаха към нашата страна за момента нямаме данни изобщо да е регистрирана. Но в контекста на глобалния терористичен риск е необходимо да бъдат взети и тези действия, които са превантивни. Такива действия има във всички градове в страната, особено са изразени в зимните ни курортни центрове", заяви Костов.

Засилени мерките за сигурност у нас по Нова година около местата с много хора

Около бежанските центрове в страната също ще има засилено полицейското присъствие.

Директорът на „Охранителна полиция" Борислав Муеров посочи, че екипи на полицията в столицата ще има на местата, където има струпване на хора - гари, автогари, аерогари, пазари и търговски центрове. В нощта на 31 декември преди концерта в София на бул. Александър Батенберг Специализираният отряд за борба с тероризма ще провери площада. Всеки, който желае да присъства ще трябва да премине през един от 10-те филтровъчни пунктове:

Къде ще има засилени мерки за сигурност по празниците?

"Ще бъде забранен достъпът на граждани в явно нетрезво състояние, лица, които носят алкохол в стъклени бутилки и пиротехнически изделия в тях", заяви Муеров.

На площада също така ще има и цивилни полицаи.