ГДБОП предотврати сделка с цигулка Страдивари и картини
ГДБОП предотврати сделка с цигулка Страдивари и картини / снимка: БГНЕС

Служители на ГДБОП предотвратиха сделка с движими културни ценности с изключително висока материална и културно-историческа стойност, съобщиха от МВР.

Операцията на служителите на секторите „Трафик на културни ценности” и „Трафик на хора” в ГДБОП е проведена вчера. В резултат на успешното разследване е предотвратено осъществяването на сделка с движими културни ценности с изключително висока материална и културно-историческа стойност. По първоначални данни част от вещите са предмет на кражба.

Сделката била пресечена в момент на среща в дома на 66-годишен мъж, член на Мешерето, криминално проявен. Той тъкмо уговарял с клиент, доведен от посредника – мъж на 47 години, също криминално проявен, продажбата на цигулка на цена над 300 000 евро. Цигулката носела знака на известната италианска фамилия Страдивари - производител на най-редките и ценни екземпляри в лютиерното изкуство. В света са запазени общо около 600 инструмента, произведени от Антонио Страдивари до 1737 г.

Веднага било предприето претърсване на адреса в София, където антимафиотите открили седем картини на европейски художници, изрязани от рамките, увити в плат и приготвени за транспортиране. Образувано е досъдебно производство по описа на ГДБОП. Предстои назначаване на експертизи. Работата по случая продължава.