Ганев представя становище за правата на човека относно лечебните практики
Ганев представя становище за правата на човека относно лечебните практики / Sofia Photo Agency

Гиньо Ганев ще представи Становище на омбудсмана за „Правата на човека и лимитите върху дейността на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ".

По повод сигнали на граждани, представители на лечебни заведения и пациентски организации омбудсманът започна проверка по собствена инициатива за въздействието върху правата на пациентите на въведените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ограничения на издаването на направления за консултации и изследвания от общопрактикуващите лекари и лекарите-специалисти в извънболничната помощ, както и на максималните стойности на разходите на предоставените от лечебните заведения за болнична помощ медицински услуги. Тези ограничения лишават здравноосигурените пациенти от достъп до медицинска помощ и безплатно ползване на медицинско обслужване, гарантирано им по силата на чл. 52 от Kонституцията.

След проведените работни срещи с представители на лечебни заведения, на синдикати в здравеопазването, на професионални и пациентски организации, на държавни институции и експерти омбудсманът изготви Становище относно правата на човека и лимитите върху дейността на лечебните заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ. Вниманието в становището е насочено към правото на пациента на качествена медицинска помощ, правото на свободен избор на изпълнител на медицинската помощ и равнопоставеност на пациентите при ползването на здравни услуги, както и проблеми в действащата нормативна уредба.

Гиньо Ганев адресира своето Становище на вниманието на министъра на здравеопазването, директора на НЗОК, председателя на Българския лекарски съюз. Становището ще бъде изпратено и в Министерския съвет и Народното събрание, както и на заинтересованите граждански организации.