/ БГНЕС, архив
Явно почти половината пълнолетни българи имат проблеми с правилото за пълния и краткия член, коментират от "Галъп" на базата на данни от редовното си месечно изследване, направено от 11 до 18 май сред 816 души, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 
Социолозите са задали въпроса как е правилно да се напише: "Магазина се премести" или "Магазинът се премести", като е даден и възможен отговор "И двете са верни".

53 на сто знаят, че се пише "Магазинът се премести", но останалите или мислят, че е "магазина" (16 на сто), или се надяват и двете да са верни (15 на сто), или пък признават, че не знаят (16 на сто).

„Вяра“ на Никола Вапцаров за зрелостниците
 
Оказва се, че младите хора отговарят като че ли по-вярно - 61 на сто сред хората на възраст от 18 до 25 години са дали верния отговор, докато сред хората на възраст над 66 години този дял е 38 на сто.

В голяма степен правилно отговаря и групата на хората на възраст от 56 до 65 години. Хората с по-високо образование отговарят и по-правилно.

Без кючеци и силна музика около "Св. Александър Невски" по време на баловете
 
По отношение на другата традиция по това време на годината - абитуриентските балове - повечето пълнолетни българи не харесват начина, по който те се провеждат напоследък. 56 на сто се изказват негативно, а 27 процента - позитивно; останалите се колебаят. Младите обаче по-скоро го харесват.
 
И млади, и стари по-скоро са на мнението, че не е нужно да си чел много книги, за да живееш добре - 53 на сто се съгласяват с това мнение, а 35 процента не се съгласяват. Останалите се колебаят.
БТА