Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / Министерство на отбраната
Тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море - 2020" са завършили успешно днес, съобщиха от Министерството на отбраната.

В него са участвали командването и щаба на флотилията, командванията на двата пункта за базиране в Бургас и Варна, над 20 бойни и спомагателни кораба, бойни самолети от ВВС и хеликоптери от състава на ВМС, уточниха от МО.

През четирите етапа на учението е била усъвършенствана организацията по планиране и управление на действията на силите при участие в операция по морска сигурност. Участниците са отработили функционалната организация за водене на бойни действия на оперативно съединение в съответствие с доктрината за морски операции. По време на учението е било усъвършенствано взаимодействието между военноморския и военновъздушния компонент.

В допълнение към традиционно изпълняваните задачи на море на 11 юни патрулни, противоминни и спомагателни кораби от двата пункта за базиране в Бургас и Варна са участвали в осигуряването на експерименталните практически стрелби от ВМС с Подвижен брегови ракетен комплекс (ПБРК) "Рубеж" чрез наблюдение и охрана на акваторията на района на стрелбата.

По време на учението усилията на командването на флотилията са били насочени към усъвършенстване на командването и управлението на подчинените сили, пълноценното използване на времето на море с цел повишаване нивото на подготовка на щабовете и корабните екипажи в реална обстановка, допълват от Министерството на отбраната.
БТА