Фирми, свързани с Ковачки, дължат 100 млн. лв. на държавата
Фирми, свързани с Ковачки, дължат 100 млн. лв. на държавата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Фирми, свързани с Христо Ковачки, дължат на държавата близо 100 милиона лева, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на информация от НАП.

Преди около три месеца данъчните започнали проверка на 37 компании, които пряко или косвено са свързани с бизнесмена. В резултат, към момента са запорирани всички банкови сметки и значителна част от недвижимото имущество на компаниите.

Днес е внесен и първият от поредицата искове за стартиране на процедура по несъстоятелност на една от фирмите. Очаква се в близките дни такава процедура да бъде стартирана и за още четири фирми.

Въпреки сключените многократни споразумения за разсрочено плащане на задълженията, засега пари при данъчните пари не са внасяни.

Ако не започнат да постъпват плащания, ще бъде проведен търг за продажба на активите на тези 37 фирми. В тях работят малко над 10 500 души, отбелязва телевизията.

През април Софийският градски съд осъди Христо Ковачки условно на 3 години с 5 години изпитателен срок заради данъчни престъпления за над 16 милиона лева, извършени в периода 2005-2008 година.