Финансови затруднения пречили да се спазват нормите за безопасна работа в мините
Финансови затруднения пречили да се спазват нормите за безопасна работа в мините / снимка: БГНЕС, архив

Председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ Валентин Вълчев изрази мнение, че финансовите затруднения на мина "Ораново" са вероятна причина безопасността за работа да не е на нужното ниво и това да е довело до днешния инцидент. В момента Вълчев пътува към мястото на инцидента.

Нямам връзка с колегите, предполагам, че имат много работа и всички са под земята, няма с кого да се свържа, каза Вълчев, цитиран от БТА. По първоначална информация жертвите са две. Инцидентите в тази мина не са чести, но през определен период от време - 3-4-5 години, се случват. По думите му условията в минния бранш са трудни. При това няма нормално постъпване на паричните средства от НЕК към ТЕЦ "Бобов дол", а оттам и регулярно към мините, което дава отражение, посочи Вълчев. Той добави, че от федерацията често се занимават с този проблем.

Допреди няколко дни синдикатите са работили за изплащането на доста закъснелите заплати в мина "Ораново" и сега там няма забавени трудови възнаграждения. И хората, и собственикът направиха невероятни неща, за да си получат работещите миньори
заплатата. В мината работят 260-270 човека, като средната миньорска заплата е 400-500 лева, отбеляза Вълчев. Синдикалистът разказа, че поради ограничаването на ТЕЦ "Бобов дол", някои от близките мини са в ликвидация. "Нещата са трагични. Ако продължава така, в скоро време миньорите ще трябва да направят нещо, за да защитят труда си. Тези протести, които са в момента, просто бледнеят пред това, което ще се случи", каза Вълчев.

По думите му утре в МИЕ е подготвен браншови миньорски съвет, специално за Югозападна България и Софийския минен басейн.