Филип Трифонов
Филип Трифонов / БГНЕС
15-членната комисия към Министерството на културата, която решава на кого да бъде отпусната пожизнена държавна награда за заслуги към нацията, не е класирала актьора Филип Трифонов на последната проведена сесия.

Това стана ясно от изявление на нейния председател Иван Попйорданов в личния му профил във Facebook, публикувано по повод разпространеното вчера писмо на големия български актьор, в което той пита бившия министър на културата Вежди Рашидов, дали ще получи персонална пенсия приживе.

Актьорът Филип Трифонов писа до Рашидов: Ще получи ли пенсия приживе?
 
Ето и цялото изявление на Попйорданов в социалната мрежа:
 
„До всички български медии. Изпращам на Вашето внимание позиция по казуса с Филип Трифонов. Съгласно утвърдените правила и наредбата за предоставяне на държавни парични награди за лица с особени заслуги към държавата и нацията, при взимане на решения на поредната сесия на комисията към Министерството на културата, която се състои от 15 члена - представители на различни творчески съюзи и гилдии, се гласува тайно за всеки кандидат. Както председателят, така и останалите членове имат право на един глас. Председателят има чисто административни функции, а протокола от заседанията се утвърждава от министъра на културата Боил Банов. Недопустимо - от страна на некласиралият се в поредната сесия - Филип Трифонов, да изразява лична неприязън и груби нападки към председателят на комисията, човек, който не се е запознал с правилата на комисията и процедурата по избор, но който претендира, че е част от интелектуалния елит на нацията. Написаното писмо от Филип Трифонов показва липсата на елементарно възпитание и култура на общуване! Недопустимо! С уважение, Иван Попйорданов“.
 
От Министерството на културата отказаха да дадат информация на Дарик за състава на комисията, която е преценила, че актьорът Филип Трифонов няма да бъде класиран за отпускане на пожизнена персонална пенсия за заслуги към нацията.