/ Георги Димитров

Шествие от сградата на Община Перник до Двореца на културата и грандиозен спектакъл под мотото "Завръщането" поставиха началото на 29-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник. 

Сурва
Георги Димитров

Очакват се над 10 хил. участници, сред които и 15 чуждестранни маскарадни групи, да бъдат гости на събитието, което ще продължи до неделя. 

На откриването на фестивала присъстваха президентът Румен Радев, министри, народни представители, президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Ларс Алгел, посланици и др.
 

Сурва
Георги Димитров

Сурва
Георги Димитров

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът "Сурова" е включен в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

Държавният глава отправи приветствие към жителите на Перник и гостите на града, в което каза, че "Сурва" не е само настроение и дух, но и невероятен мост, свързващ народите.

Сурва
Георги Димитров

В словото си за откриването на Международния фестивал "Сурва" кметът на града Станислав Владимиров каза, че зад страховитите маски се крият усмивките на перничани.