Григор Димитров спечели с 6:4, 6:4 и 6:0 срещу Доминик Тийм в осминафинал на Откритото първенство на Австралия, предава Gong.bg.
 

Така българинът се класира за 1/4-финалите на турнира, където ще срещне голямата изненада до момента - руснакът Аслан Карацев.

ДОМИНИК ТИЙМ - ГРИГОР ДИМИТРОВ 4:6, 4:6, 0:6

Сет 3

0:6 Гейм, сет и мач за Гришо!

0:5 Пореден пробив на Гришо! Димитров продължава наказателната си акция и не дава никакъв  шанс на номер 3 в световната ранглиста.

0:4 Лекцията на българина продължава. Чудесна комбинация от начален удар и форхенд затваря гейма 4:0.
 

0:3 Нов пробив за Гришо! С прекрасни ретури и подсечени бекхенди Гришо стигна до пробив на нула.

0:2 Димитров продължава да играе като машина и печели на нула подаването си. Гришо записва още два аса на сметката си. 
 

0:1 Блестящо начало за Гришо в третия сет! Българинът пробива Тийм още в първия гейм и поглежда все по-уверено към победата. Последната точка на Гришо дойде след непридизвикана грешка на съперника му.

Гришо в Австралия: Аз съм от Хасково и България (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сет 2


4:6 Перфектен гейм за Гришо и с 40-0 той печели втория сет. Страхотни сервиси на българина и сбъркан бекхенд в края доведоха до бързо приключване на гейма.

4:5 Вторият пробив на Димитров във втория сет е факт и той повежда! Стигна се до две поредни точки за пробив, като още при първата австриецът допусна грешка при опит за къса топка.
 

4:4 Гришо изравнява в най-скоростния гейм до момента с два  поредни аса, а последната точка дойде след форхенд-уинър.

4:3 Тийм стабилизира сервиса си и печели гейма на нула.

3:3 Димитров допусна две непредизвикани грешки от форхенд и резултатът стана 15-40. Българинът обаче се събра и след 4 поредни точки изравни геймовете във втория сет.
 

3:2 Светкавичен отговор на Гришо и пробивът е върнат! С прекрасен бекхенд-уинър по диагонала Димитров вкара гейма в дюс, а великолепен ретур от трудна ситуация му осигури рибрейк-бол. Аут от форхенд на Тийм повтори развитието на първия сет и 2:3.
 

3:1 Пробив за Тийм! Непредизвикана грешка от форхенд на Димитров доведе до 15-30, а после още един лек удар с предната страна на ракетата осигури два брейк-бола на Тийм и той се възползва по най-добрия начин.
 

2:1 На два пъти Гришо стигна до точка за пробив, но не успя да се възползва и първата почивка в сета дойде при 2:1 за Доминик Тийм.
 

1:1 С атаки по цялата ширина на корта Григор предизвика Тийм да греши и бързо се стига до изравняване на резултата в сета.

1:0 Гришо пропусна страхотен шанс да запише пробив още в първия гейм, след като имаше три възможности. Тийм обаче показа силата на началнияси удар и спечели гейма. 

Гришо среща австриеца Тийм на осминафинала в Австралия

Сет 1:


4:6 Гейм и сет за Гришо! Григор започна колебливо и изоставаше с 15-30, но с отличен сервис изравни, а след това си осигури сетбол. С ас от втори сервис Гришо сложи точка на спора и 6:4 след 58 минути игра.
 

4:5 Доминик Тийм увеличи риска на първия си сервис и това му носи успех.
 

3:5 Григор затвърждава пробива! Българинът допусна изравняване 15-15 след минаващ бекхенд-уинър по правата на Тийм. Бърза точка от сервис и и страхотно разиграване по диагоналите позволи на Димитров да заслужи предимство, а нова директна точка слага край на гейма.

3:4 Нов пробив и за първи път Григор повежда в този сет! Австриецът дръпна с 40-15, но след това допусна четири поредни непредизвикани грешки и Димитров осъществи обрат, повеждайки с 4:3 в сета.
 

3:3  Григор изравнява геймовете с търпелива и разумна игра, въпреки че Тийм връщаше по отличен начин  началните удари на българина и така се стигна до брейк-бол. Димитров обаче бързо го неутрализира с елегантен форхенд. В един от редките случаи, когато първият сервис влезе, българинът веднага излезе на мрежата и направи хубаво воле, а после с невърнат сервис спечели гейма.
 

3:2 Григор връща пробива! Страхотна игра на Димитров в най-дългия гейм до момента, продължил 12 минути. Тийм се измъкна от трудна ситуация, след като сгреши на два пъти, провокиран на два пъти от отличен блок ретур от бекхенд и остър слайс от ретур.

Малшанс за Григор при първата възможност за пробив -  скъса се кордажът на ракетата му. След смяната на ракетата той спаси първата възможност на Тийм да затвори гейма, а после спечели и нова възможност да върне пробива и не я пропуска.
 

3:1 Пробив на Тийм! Страхотна игра на Григор за първата му точка в гейма, дошла след игра на мрежата. Грешка от форхенд обаче приближи Тийм към спечелване на гейма и той го прави. Българинът обаче като че ли има проблеми с глезена след подхлъзването в предишния гейм.

2:1 Жалко, Григор пропиля отличен шанс за пробив след блестящ минаващ удар, който му даде две възможности за пробив. Първата беше спасена от Тийм с къса топка, при която Димитров се подхлъзна и загуби баланс, но се задържа прав на корта. Втората пък беше пропиляна от българина при разиграване. Грешка на мрежата води до предимство на Тийм.
 

1:1 Тийм притисна до стената Димитров след грешка от бекхенд, но в критичен момент Гришо не допусна пробив. След дълго и интензивно разиграване, се стигна до предимство на българина, а последвал ас доведе до изравняване на геймовете.
 

1:0 Доминик Тийм спечели сервиса си с 40:30 с убедително начало. Григор успя да спечели едно разиграване чрез размяна на лифтирани бекхенди, но австриецът бе безупречен.
Gong.bg