Санкции за над 2 млн. лв. за последната година са наложени на фирма "Трейс" по различни договори със Столичната община, съобщи в Столичния общински съвет (СОС) кметът на София Йорданка Фандъкова.

Фирма "Трейс" е изпълнител на ремонта, който започна през юли и завърши през септември, на зона 4 от центъра на София, за пренареждането на жълтите павета. Малко след като движението в зоната бе пуснато за движение, части от жълтите павета се разместиха. Изпълнителите обясниха това с тежкия автомобилен трафик, припомня БТА.

[gallery]24457[/gallery]

Фандъкова показа пред съветниците списък със санкции, налагани и които продължават да се налагат, по различни договори само с фирма "Трейс". Последното решение, потвърдено от съда, е за наложена санкция по договор за текущи ремонти в размер на 738 хил. лв., информира кметът. По думите ѝ такива санкции Столичната община налага ежедневно на всички фирми, които не си вършат работата. "Те го знаят отлично и моля да не се правят внушения за това, че някой ще бъде пощаден", заяви столичният кмет. 

Кметът Фандъкова увери, че всички участъци с жълти павета пред Народното събрание, които са разместени, ще бъдат пренаредени за сметка на изпълнителя.

"
Компромис с никой от изпълнителите, никой по веригата - от проектанта през надзора до изпълнителя, няма да бъде направен", категорична бе Фандъкова и информира, че в договора с "Трейс" са заложени санкции в размер на 830 хил. лв. за некачествено изпълнение. Има и сериозни санкции и за забавяне. Те могат да бъдат наложени тогава, когато приключи изпълнението, обясни кметът. Твърдението, че санкциите могат да бъдат наложени сега, означава да се спаси фирмата, защото няма да издържи в съда, каза тя. И за пореден път гарантира, че няма да прави компромис с никоя фирма изпълнител. Фандъкова каза още, че проблемният участък за пренареждане, е само около пет процента от общия договор, който е на стойност около 17 млн. лв. и засяга цялата зона 4. 

Столичният кмет информира, че за гарантиране на качественото изпълнение при повторното пренареждане е поискала да бъдат взети повторни проби от проблемните участъци. Ще бъде сформиран експертен съвет, в който каним едни от най-добрите специалисти, които да дадат своето становище за начина на нареждане, така също и експерти от чужбина от градове, с които работим в добро партньорство, каза Фандъкова. Очаквам експертният съвет да препоръча решение, което, разбира се, да бъде след това съгласувано с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Тя припомни, че по нейно искането преди години и след одобрението на СОС, жълтите павета бяха обявени за културна ценност. "Разрушаването на културна ценност е не просто недопустимо, това е престъпление по Наказателния кодекс", заяви кметът и добави, че е дала случая на прокуратурата. Кметът направи този коментар във връзка с видео, разпространено в публичното пространство, на което се вижда как един от майсторите на обекта разрушава павета в стремежа си да ги намести.

БГНЕС