Етичната комисия на ВСС настоява за уволнението на Ситнилски
Етичната комисия на ВСС настоява за уволнението на Ситнилски / снимка: БГНЕС, архив

Етичната комисия на ВСС ще поиска наказания за Камен Ситнилски и още двама магистрати на високи постове, замесени в скандала с изнесените в медиите записи на разговори от СРС-та, от които се създава впечатление за манипулации на избора на членове на ВСС.

Тъй като Ситнилски е именно такъв, единственото възможно наказание за него е уволнение, поясни Ясен Тодоров, председател на комисията.

Останалите двама магистрати, за които ще бъде искано налагане на наказание, са апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. Според етичната комисия те са нарушили Кодекса на магистратите, а главният прокурор Сотир Цацаров вече е внесъл искане за отстраняването на Емил Христов, срещу когото има висящо производство. За останалите трима магистрати, замесени в СРС-скандала няма да бъде искано наказание поради липса на доказателства за извършени нарушения, каза още Тодоров.

Скандалът започна след като бяха публикувани разговори от миналото лято, свързани с изборите за членове на ВСС от прокурорската квота. Оказа се, че разговорите са записани със специални разузнавателни средства, а основната тема, която се обсъжда в тях е подкрепа за Камен Ситнилски и колегата му Румен Боев при избора на членове на Висшия съдебен съвет.

След като бе изслушан на 15 юли, самият Ситнилски разказа, че е предложил да се проведе анонимна анкета сред делегатите, избрали него и останалите членове на ВСС от квотата на прокуратурата. Трябва да се зададат два въпроса: „Някой въздействал ли е, манипулирал ли е вота?” и „Кой е този някой?”. Ако колегите отговорят с „да, еди кой си манипулира вота” - да си заминаваме. Ако колегите отговорят „не” - продължаваме работа, заяви Ситнилски. Той обаче призна, че би напуснал съвета само и единствено, ако се докаже, че наистина е имало манипулиране на вота.

Освен него на изслушването бяха повикани и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев, както и Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд-Хасково), и Христо Георчев (председател на Районен съд-Свиленград).