/ iStock/Getty Images
Естонски официални представители няма да участват в Световния форум в памет на жертвите на Холокоста, който ще се състои на 23 януари в мемориалния комплекс Яд Вашем в Израел, съобщи днес външното ведомство на балтийската република, цитирано от ТАСС.

"Тъй като организаторите на събитието очакват от държавите представителство само на много високо равнище, а нашият президент, премиер и председател на парламента са заети с други дела, Естония няма да бъде представена в Ерусалим", се казва в съобщение на пресслужбата на естонското МВнР.

Радев ще посети Израел по повод отбелязването на 75 г. от Холокоста

Външното министерство на Естония уточни, че президентът на страната Керсти Калюлайд е в Антарктида, а министър-председателят Юри Ратас участва на Световния икономически форум в Давос. Председателят на парламента Хен Пилуаас е заявил за естонския интернет портал Е Ер Ер, че не е получавал покана за това мероприятие, а освен това има други планове за същия ден.

Нанси Пелоси посети Аушвиц в навечерието на годишнината от освобождаването му

Петият Световен форум в памет на Холокоста ще се състои на 23 януари в Ерусалим и на него са поканени около 30 държавни глави от цял свят.

По-рано държавните глави на Полша и Литва също се отказаха да вземат изпращат официални представители на възпоменателните мероприятия в Израел по случай годишнината от Холокоста.
БТА