ЕС ще решава за патентите за лекарства
ЕС ще решава за патентите за лекарства / netinfo

Ако предложението ми за поправка в проектозакона за патентите по отношение на сертификатите за допълнителна защита на патентованите у нас лекарствени продукти не отговаря на европейските стандарти, ще го оттегля. Това каза за Дарик радио депутатът Ваньо Шарков.

От икономическата комисия изпратиха запитване до ЕС как в нашето законодателство да бъде уредена защитата на оригиналните лекарствени продукти в периода след присъединяването на страната ни към ЕС.

Става дума за оригиналните лекарства, които вече са получили патент в страната ни, който изтича след януари 2007 година. По сега съществуващото законодателство те би трябвало да изчакат един срок от 5 месеца, преди да получат допълнителен лиценз, каза Ваньо Шарков. През това време тези лекарства не могат да бъдат купувани и ползвани у нас.

В европейските държави има т. нар. сертификат за допълнителна защита, за който депутатът настоява в предложената поправка. Опонентите му пък смятат, че ако всички удължени сега патенти получат такъв сертификат, това би поставило притежателите на тези патенти в неравностойна позиция.

Оригиналните лекарства са по-скъпи и осигуряват истинските иновации, докато генеричните са на по-ниски цени и правят обществената финансова тежест на парите за медикаменти по-приемлива. Според Ваньо Шарков обаче поправката не касае средствата от Здравноосигурителната каса за лекарства, а това законодателството ни да бъде синхронизирано с европейското. Ако от ЕС отговорят, че поправката ми не е правилна, ще оттегля предложението си, каза той.