Експерт по сигурност: Атентатът в Бургас може да се повтори скоро
Експерт по сигурност: Атентатът в Бургас може да се повтори скоро / снимка: Impact Press Group, архив

Поръчителите на терористичния акт от 18 юли м.г. в Бургас може да провокират нещо подобно около датата от годишнината на акта някъде другаде. Това заяви пред БНТ експертът по антитероризъм и сигурност Славчо Велков.

В терористичната практика съществува едно понятие, макар и неутвърдено и негласно, че има една цикличност в провеждането на терористичните актове и без да всяваме някаква паника и напрежение, трябва да кажем, че онези които са поръчали акта, за да покажат, колко са силни не е изключено да провокират нещо подобно около датата на трагичния инцидент, заяви Велков.

Той изказа мнение, че има държави и организации, които знаят кои са поръчителите на атентата, но поради начина, по който се работи и заради политическия характер на акта, може да се каже, че сме на онова място, от което започнахме.

Според Велков вероятността зад атентата да стои държава и специална служба е голяма. Той отрече версията терористичният акт да е дело на Ал Кайда, тъй като по думите му почеркът не е същия.

Велков осъди предаването на резултатите на следствието ни от атентата на Ливан, тъй като страната е заподозряна за участие в експлозията. „Беше намерена шофьорската книжка на атентатора. А къде е паспортът му, с който е влязъл в страната ни?”, Велков призовава на този въпрос да се намери отговор.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летището в Бургас в 17.30 ч. на 18 юли м.г. Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг. Това е първият терористичен акт в най-новата история на България.

Никой не пое отговорност за атентата. Според премиера на Израел Бенямин Нетаняху има признаци, че Иран стои зад терористичната атака. Радикалната ливанска групировка „Хизбула” отрече да има нещо общо с терористичния акт.