Екосдружение иска пълен мораториум върху заменките на гори и земи
Екосдружение иска пълен мораториум върху заменките на гори и земи / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Пълен мораториум върху заменките на гори и земи, забрана за препродажба на вече заменени територии за срок от 25 години и публичен регистър на заменките в България поискаха събралите се на протест пред Министерския съвет представители на младежкото екосдружение Зелените тигри. Над 8000 декара земи по Черноморието бяха заменени през последните 5 години, заяви говорителят на сдружението Борис Касиков. Ето какво каза Касиков:

„Това са абсолютно незаконни, престъпни действия, няма как да бъдат законни. Просто едни декари дървета да бъдат изсечени, за да може да бъде построен огромен курорт в района на Камчия от руски олигарси, да попаднат тези имоти в ръцете на хора, близки до тройната коалиция. В който и да попадат, просто те не трябва да попадат в частни ръце.

Става дума за 450 дка в района на Камчия. Там ще бъдат изсечени дърветата и горите, за да може да бъде построен нов курорт. Вина за заменките на горите имат министър Нихат Кабил, шефът на Агенцията по горите Юруков и цялото правителство, защото в рая на краищата, ако погледната кои са собствениците на тези заменки, става дума за един човек с фамилия Станишев – Григори Станишев, ако не се лъжа, става дума за един човек на име Гриша Ганчев и така нататък и така нататък.

Апелирам към депутатите: Като се върнете от отпуск, мили депутати, направете промени в Наказателно-процесуалния кодекс и хората, които са отговорни за българската природа, нека влязат в затвора.”