камион
камион / iStock/Getty Images
Това става след молба на страната ни
Европейската комисия временно освободи България от част от изискванията, свързани с работата на превозвачите. Решението идва в отговор на молба от страната ни, предаде БНР.  

Държавата е поискала да приложи гъвкавост по правилата за управление, сроковете за почивка и почивките по време на работа, отбелязват от Комисията.

Росен Желязков: Извънредното положение може да падне на 14 май

С днешното решение времето за шофиране се увеличава до 11 часа дневно. Максималният период на шофиране, след който трябва да има задължителна почивка от 45 минути, нараства на 5 часа и половина.

Разрешава се също така шофьорите да ползват два последователни намалени периода за почивка от поне 24 часа седмично при определени условия. По-конкретно това е позволено, когато водачът ползва поне 4 почивни периода седмично в продължение на 4 последователни седмици, от които поне два да бъдат редовни седмични периоди за почивка.

Дава се възможност водачът да ползва редовната седмична почивка в кабината, ако тя разполага с подходящи условия за спане и превозното средство е неподвижно. Разрешението важи до 31 май.
БНР