Когато движението на пътници е преустановено, транспортът страда. И превозвачите на стоки страдат при придвижването в условията на аварийност. в момента 85% при големите пътнически превозвачи не функционират., заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в ефира на предаването "Неделята на NOVA". 

"България е отворена икономика, разчитаме на внос и износ, затова икономиката ни страда. Голямата криза е съвкупността на спад на търсенето и предлагането. Затова кризата е безпрецедентна. Ето защо след смекчаването на мерките и отмяната на извънредното положение идва ред на мерки за овладяване на икономическата криза", посочи транспортният министър.

"Стремежът е да се връщаме към нормалността с всеки изминал ден, с ясното съзнание, че пандемията не е отминала. Мисля, че извънредното положение  може да бъде отменено на 14 май. Моето мнение е, че не трябва да е по-рано, заяви Росен Желязков, като добави, че до 13 май трябва да бъде подготвено законодателство, което да ни подготви за излизане от извънредното положение.", каза още той.