ЕК критикува България за корупцията и борбата с престъпността
ЕК критикува България за корупцията и борбата с престъпността / netinfo
В ключови области като борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност България все още не е демонстрирала убедителни резултати. Това е заключението в междинния доклад на Европейската комисия за реформите в правораздаването и вътрешните работи на страната ни. Комисията препоръчва да бъде активизирана борбата с корупцията в местната власт и в чувствителни сектори като здравеопазването и образованието.

Европейската комисия препоръчва още да се наблегне особено на усилията в борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност.

В България са регистрирани 51 повдигнати обвинения, 20 окончателни присъди и 7 оправдателни присъди за корупция на високо равнище за периода 1 юли – 31 октомври миналата година. Страната ни е докладвала и за значителен брой планирани и внезапни проверки в централната администрация на съдебната система. Качествени данни за стратегията на проверките, техните приоритети и оценки на риска, обаче, не са били предоставени на Комисията. Ето защо тя не може да прецени доколко тези дейности са допринесли за ограничаването на корупцията на високо равнище у нас.

За периода 1 юли – 31 декември 2007 година в България образувани 48 досъдебни производства за нарушения, свързани с организираната престъпност, които са довели до завеждането на 21 дела и произнасянето на 24 окончателни присъди. В междинния доклад, обаче, се отбелязва, че въпреки положителната тенденция, не е бил предоставен качествен анализ на тези данни, който да покаже ефективността на съдебното производство и естеството на присъдите. За това пък анализ на самата ЕК сочи, че от 2000 до 2007 година е приключило само едно дело срещу високопоставена личност в България, а половината от останалите са все още на етап предварително разследване.

Ето и други констатации от доклада. Съществуващите в българския Наказателно-процесуален кодекс формални ограничения в досъдебната фаза възпрепятстват бързото протичане на съдебните процедури и често пъти водят до връщането на делата от съда обратно на прокуратурата. Дела по обвинения за корупция на високопоставени служители и дела срещу организираната престъпност са предмет на честни подобни връщания и дълги отлагания на процесуална основа. Българският Наказателен кодекс не степенува престъпленията и изглежда структурно остарял.

Безмитните магазини на българска територия продължават да бъдат толерирани и са увеличили значително оборота си през 2007 година, пише още в междинния доклад. Според Европейската комисия те са средищна точка на местната организираната престъпност и корупция.

Напредък страната ни е постигнала като е приела изменения в конституцията, които са премахнали двусмислията по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система. Отбелязано е и, че в резултат на обвинения за корупция по време на последните местни избори са започнати 13 досъдебни производства за купуване на гласове.