Е. Михайлова: Отношението на Пеевски към КС е в стил „Кои сте вие там?”
Е. Михайлова: Отношението на Пеевски към КС е в стил „Кои сте вие там?” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С поканата за изслушване на Делян Пеевски Конституционният съд спазва както законите, така и правилника си, а в неговото писмо с отказ да се яви на изслушване личи пренебрежение в стил „Кои сте вие там?". Така бившият зам.-председател на парламента и кандидат за конституционен съдия Екатерина Михайлова коментира казуса, по който днес ще заседава КС.

На днешното заседание се очаква съдът да каже дали Пеевски остава в парламента, или е загубил статута си на депутат, след като беше избран за шеф на ДАНС.

„Предизвикателството пред Конституционния съд е дали ще излезе с чест от тази ситуация, да не се поддават на влияние. А това писмо е форма на влияние", допълни Михайлова в ефира на bTV.

По думите й, трябва да остане институция в България, към която да се гледа с уважение, след като рейтингът на парламента пада все по-драстично.

Депутат или не

Според Екатерина Михайлова Делян Пеевски не е депутат след клетвата като председател на ДАНС, положена пред Народното събрание на 14 юни.

„Това, което видях, е, че те го избраха и той се закле. Има едно решение на Конституционния съд от 1992 г., според което клетвата е акт, който означава встъпване в длъжност. Няма значение дали е подписал заповед по-късно", коментира Михайлова.

По въпроса с другия подобен случай - с назначения за няколко часа зам.-министър на вътрешните работи Иван Иванов, тя коментира, че е допустимо той да гласува в парламента, докато няма решение за статута му.