Е. Михайлова: От промените в съдебния закон ще зависи дали РБ ще плати за компромиса
Е. Михайлова: От промените в съдебния закон ще зависи дали РБ ще плати за компромиса / снимка: БГНЕС, архив
Е. Михайлова: От промените в съдебния закон ще зависи дали РБ ще плати за компромиса
81143
Е. Михайлова: От промените в съдебния закон ще зависи дали РБ ще плати за компромиса
  • Е. Михайлова: От промените в съдебния закон ще зависи дали РБ ще плати за компромиса

Съдебната реформа е дълъг и сложен процес, който няма да се реши само с предложената промяна в Конституцията. Това коментира в интервю за Дарик бившият заместник-председател на Народното събрание Екатерина Михайлова.

Според нея от следващите законодателни стъпки и действия ще си проличи дали си е струвал компромисът, който направи Реформаторският блок: „Дали това ще се плати като политическа цена, за мен въпросът предстои, защото ако бъдат приети в този вид тези предложения и след това имаме един достатъчно добър закон за съдебната власт, който да подпомогне вършенето на реформи и се види ефект, тогава ще кажем - да, струвало си е".

Екатерина Михайлова каза, че не би употребила думите „победа" или „исторически" за постигнатото съгласие, защото става въпрос за компромис, който тя се надява да отпуши възможността за истинската съдебна реформа: „За мен е важно, че не се направи отстъпка от един от най-важните моменти, а именно разделянето на ВСС на две колегии и съотношението вътре в тези две колегии. Това е един от ключовите въпроси в реформата в съдебната власт и той остава в законопроекта. С всички рискове и въпроси, които стоят разбира се, защото споразумението, което е постигнато, е свързано и с питане до Конституционния съд, на което ще се чака отговор и ние не знаем какъв ще е той".

По думите й отпадането на явното гласуване е сериозно отстъпление: „Знам всички аргументи за тайното гласуване - да не се попада в зависимости на някои от членовете на ВСС, да не бъде притискан, но във ВСС не са случайни хора. Това е органът, който решава важните кадрови въпроси, управлява съдебната власт".

Интервюто с Екатерина Михайлова можете да чуете на Radio.Dariknews.bg