Държавата дала само 20 000 лв. за разкопките край Провадия
Държавата дала само 20 000 лв. за разкопките край Провадия / снимки: БГНЕС, архив
Държавата дала само 20 000 лв. за разкопките край Провадия
58368
Държавата дала само 20 000 лв. за разкопките край Провадия
  • Държавата дала само 20 000 лв. за разкопките край Провадия

Само 20 000 лева е отделила тази година държавата за разкопките в археологическия комплекс Провадия-Солницата, където беше открит най-стария праисторически град в Европа. Миналата седмица новината намери място и в световните медии.

„Това е мизерна сума за изследване на този комплекс, който се очертава като най-интересния праисторически паметник в момента в Югоизточна Европа”, каза в интервю за Дарик проф. Васил Николов от археологическия институт с музей при БАН, който ръководи разкопките. Праисторическият град е възникнал преди повече от 6500 години. Произвежданата там сол е била толкова ценен ресурс, че е имала стойност на разменна монета - затова и според археолозите солодобивният център тогава е бил „монетния двор на Европа”.

Все още разкопките в солницата не са достъпни за посетители. Археолозите са предложили на местната власт в Провадия да бъде изграден и Музей на солта.

Така според тях туристите, посещаващи Черноморието, ще могат да видят историята на най-стария солодобивен център в Европа, след като се запознаят и с Варненския халколитен некропол. В момента управата на града търсела подходяща сграда за музей.