Близо 10 хиляди души останаха без вода за 30 часа. Това се случи през последните два дни в софийските села Лозен и Герман.

Причината - ремонт на мрежата. Авариите за толкова дълъг период от време обаче, твърдят местните, се случват периодично. Като, отново според тях, причината е пренаселването на района, предава NOVA.

„Водата дойде поетапно в четвъртък следобед след над 30 часа. Трябва ни доста добро въображение и подготовка, за да се справим с липсата на вода. Имаме 10-литрови туби, които стоят целогодишно в банята, за да се справим с всяка една авария.

С малко дете вкъщи можете да си представите каква е ситуацията”, разказва една от жителките на село Лозен. По думите й, в четвъртък децата в местната детска градина са били върнати вкъщи именно заради липсата на вода.

„Това не се случва за пръв път. Основният проблем е защо не биваме известявани предварително. Според нас, зад тези чести спирания може би се крият друг вид планови текущи дейности. Подобна липса на вода за над 30 часа се случва поне веднъж в годината”, оплака се друг от жителите на селото.

Хората от Лозен споделят, че в Лозен често има проблем и с качеството на водата. От чешмите често тече тъмна и кална течност, която е негодна за пиене.

От „Софийска вода” заявиха, че причината за аварията в двете села е дефектирал свързващ елемент от водопровода, който е монтиран през 2019 година.

Предстои да бъде проверено как точно е бил извършен ремонтът. Ако се окаже, че вината е в подизпълнителя, той съответно ще понесе своята отговорност и ще му бъдат наложени санкции.
nova.bg