Две прокуратури по следите на сребърната чиния
Две прокуратури по следите на сребърната чиния / netinfo

Окръжната прокуратура Пазарджик е поискала съдействие от прокуратурата в Пловдив за разследването за произхода на сребърната чиния, за която иманярят Найден Блангев твърди, че е открита в пазарджишката местност Бошуля.

Очаква се да бъде издирван за разпит и Марин Велков – известен в средите на иманярите като Бай Марин, който, според показанията на Блангев, е участвал в канала за износ на колекцията от 13 сребърни съда и ги е предал на друг колекционер в Белград.

По информация на Дарик радио за сделката знае и Стефан Малецов, с прякор Диригента, който е също известен колекционер и собственик на галерия "Филипополис". Малецов е в Америка и не бе открит за коментар.

След избухване на скандала в Лондон с българската средновековна чиния, обявена за продажба на търг от една от най-големите аукционни къщи в света – “Кристис”, не е ясно и местонахождението на Марин Велков. От една седмица антикварният му магазин на улица „Отец Паисий” в Пловдив е заключен и никой не знае къде е. Негови познати, също колекционери твърдят, че е много вероятно и Велков да е заминал в чужбина.

Пред Дарик радио друг пловдивски колекционер и общински съветник Димитър Костов потвърди, че е виждал сребърните съдове, които през 1999 година иманяри му предложили да ги купи. Костов е категоричен, че става въпрос за същата находка, но е отказал да плати за нея, защото тогава срещу него се води разследване за Скитското златно съкровище.

Други новини от Пловдив