Две организирани престъпни групи разби МВР
Две организирани престъпни групи разби МВР / netinfo

Две организирани престъпни групи ощетили държавата с близо 25 милиона лева разкриха от Генерална дирекция Борба с организираната престъпност. Групите са изпирали пари чрез източване на ДДС и банкови преводи за фиктивен внос.

Първата организирана престъпна група, е работила от ноември 2004 г. досега с банкови преводи до САЩ и Хонконг, използвайки фактури за фиктивен внос на компютри, изнесла 16 милиона лева от България.

Лидерът на групата е 34-годишният мъж е с икономическо образование, който работи като дилър в обменно бюро. Той регистрирал 12 фирми на имената на малоимотни или безработни, основно роми от Видин и Монтана. Те упълномощавали трети лица, които посещавали банкови клонове в София и откривали различни сметки, през които бързо започнали парични потоци от България към чужбина. Декларирали парите като оборот от компютърна техника. Преводите били средно на места по 700 - 800 хиляди лева.

При друг случаи са задържани 4 човека в София, които в 4 различни офиси изготвяли фалшиви документи за източване на ДДС. Двамата мъже и двете жени, които са задържани от полицаите, работели заедно. Организатор на групата е 43-годишен мъж.

Мъжете от групата набирали лица, на чиито имена регистрирали фирми. Успели да регистрират 21 фирми. Жените изготвяли фалшивите документи, като фактурирали фиктивни сделки или по документи описвали големи сделки.

Иззети са 39 касови апарати, 10 компютъра, 100 печата. Фирмите са регистрирани на криминално проявени, които взимали по 100 -200 лв. и продавали самоличността си.