ДСБ учудени, че Мутафчиев още не е подал оставка
ДСБ учудени, че Мутафчиев още не е подал оставка / netinfo

Доблестното политическо поведение изисква министърът на транспорта Петър Мутафчиев и директорът на БДЖ Олег Петков да депозират оставките си заради трагичния инцидент във влака София – Кардам, при който загинаха девет души. Това обявиха от ДСБ.

Тъмносините изразиха дълбокото си учудване от това, че към този момент няма депозирани оставки.

„Готовност да се подаде оставка означава тя просто да стои на бюрото на министър-председателя”, коментира Асен Агов.

ДСБ изразиха готовност да подкрепят създаването на временна парламентарна комисия по случая, но смятат, че преди това трябва да приключи следствието около инцидента.

От партията недоумяват, че пети ден не е ясна конкретната причина за инцидента.

ДСБ искат оставките на министъра на финансите Пламен Орешарски и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заради спрените пари по програма ФАР.

Те ще поискат промяна в Правилника на Народното събрание, с която да бъде създадена постоянна контролна комисия по усвояването на средствата от европейските фондове.

ДСБ настояват да бъдат отстранени и всички ръководители на оперативните програми от българска страна. От партията са на мнение, че има реална възможност парите от всички европейски фондове да бъдат спрени, защото правителството нямало капацитет да отговори на поставените от Европейската комисия въпроси до края на месеца.