ДПС с ултиматум за майчиния език
ДПС с ултиматум за майчиния език / Sofia Photo Agency, архив
ДПС искат да се гарантира в закона изучаването на майчин език
56877
ДПС искат да се гарантира в закона изучаването на майчин език
  • ДПС искат да се гарантира в закона изучаването на майчин език

Депутатите от ДПС ще напуснат парламентарната образователна комисия, ако Законът за предучилищното и училищно образование бъде приет без в него да се гарантира задължителното изучаване на майчиния език в училищата. Това съобщи Лютви Местан след заседание на ръководството на партията. По думите му така ще покажат кой носи отговорността за дискриминационните текстове. От ДПС искат да се запише, че майчиният език се изучава задължително по четири часа седмично. В закона обаче е предвидено минимум три часа изучаване на майчин език, под формата на избираем предмет.

Още миналата седмица по време на заседание на образователната комисия в парламента от ДПС поискаха изучаването на майчин език да бъде записано като задължително. Вместо това обаче депутатите приеха изготвения от просветното министерство вариант - в процеса на обучението децата да могат да изучават и учебните предмети майчин език и хореография. Вчера Игнатов нарече искането на Лютви Местан предизборно.

„Отстояването на основни права е константна политика на Движението за права и свободи, за да бъдем обвинени, че тази година политизираме въпроса", каза Местан. Той не се съгласи и с друга позиция на просветния министър - че в момента няма достатъчно учители по майчините езици на съответните общини: „Това е директно признание от страна на министъра, че не е създал достатъчно организация".

От ДПС предупредиха, че са готови освен да напуснат образователната комисия, да потърсят съдействие и от европейските институции.