/ ДПС
ДПС с нови критики към премиера Кирил Петков. Повод за позицията на движението е интервю на министър-председателя пред британския вестник "Обзървър", озаглавено "Ще освободя България от корупцията". В него се поставя въпроса защо Вашингтон, а не София, наложи санкции на Делян Пеевски. "Защо някой от 8 000 километра може да види по-ясно значими корупционни действия", казва Петков. 

В публикувано в английското издание „Обзървър“ на 20.03.2022г. интервю с българския министър-председател Кирил Петков, последният за пореден път публично разпространи неистини и манипулации, уронващи престижа както на ДПС, така и на народния представител г-н Делян Пеевски. Това се казва в писмо до медиите от движението. 

ДПС изпрати остра позиция до изданието, в която заявихме, че няма да толерираме неверни и недоказани твърдения от страна на лица, заемащи отговорни постове в България, чиято цел е единствено да дискредитират Движението за права и свободи и свързани с партията политически лица, в услуга на своите задкулисни ментори“, се казва още в съобщението. От ДПС обвиняват за атаката бизнесмена Иво Прокопиев. 

И още от позицията на движението: „От друга страна, провалът на настоящото управление и действията на властимащите, които подмениха надеждите на хората за промяна с погазване на основни права и свободи, с беззаконие и потъпкване на принципите на демокрацията и европейския правов ред, не може да бъде маскиран с активни медийни мероприятия и с недоказани твърдения по адрес на представителите на опозицията“.

По реда на парламентарния контрол ДПС ще отправи въпроси до министър-председателя Кирил Петков относно разпространените от него „неистински твърдения в „Обзървър“. От движението са категорични: „Всеки опит за продължаване на тази линия на противопоставяне с ДПС или с негови народни представители от страна на българското правителство и лично от Кирил Петков, основаващ се на неистини и манипулации, не води до нищо конструктивно, не е в интерес на българските граждани и ще среща незабавната реакция от страна на Движението за права и свободи“.