ДПС организира дискусия за лобизма
ДПС организира дискусия за лобизма / netinfo

Парламентарната група на ДПС организира дискусия за лобизма и финансирането на политическите партии. На форума ще бъде обсъден подготвеният от движението проектозакон за публичност на лобизма, заедно с промените в Закона за политическите партии и в Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

В проекта на Закона за публичност на лобизма ДПС предлага всяка лобистка дейност от страна на физически и юридически лица да се вписва в регистър към Сметната палата. Предвижда се глоба до 10 хиляди лева за лицата и имуществена санкция до 50 хиляди лева за фирмите, които лобират без да са регистрирани според изискванията на закона.

На всеки шест месеца лобистите ще трябва да подават в Сметната палата отчети за извършената дейност и изразходваните средства. Освен приходите и разходите в тези отчети ще трябва да се посочва целта на лобирането, както и списък на лицата, с които е осъществен контакт в опит за бъде повлияно върху решения на законодателната, изпълнителната и местната власт.

Идеята на ДПС е да не се забранява на депутатите и общинските съветници да бъдат лобисти, ако са регистрирани по общия ред. Публичното практикуване на лобизма дава възможност да се види кой се застъпва за обща кауза и кой за частна – е аргументът, с който движението предлага да се разреши на народните представители и съветниците да лобират.

Вчера междуведомствена работна група започна подготовката на втори проект на Закон за лобизма. Координатор на работната група е омбудсманът Гиньо Ганев. В подготовката на законопроекта са включени членове на Висшия съдебен съвет и на антикорупционните комисии към правителството и в парламента.

Авторите на втория проектозакон предвиждат той да бъде готов до началото на септември. Идеята е в него, за разлика от проекта на ДПС, да бъде забранена изрично лобистката дейност на депутати, общински съветници и други публични служители не само по време на мандата им, но и две години след това.