ДПС не е изненадано, че вадят горите от земеделието
ДПС не е изненадано, че вадят горите от земеделието / netinfo

Създаването на Национална агенция за сигурност е най-важната крачка в борбата с корупцията. Това заяви за Дарик радио зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в коментар на изявлението на премиера Сергей Станишев.

Според Цонев подобен орган е необходим, тъй като в МВР са били струпани функции - като разследване на икономически, данъчни, финансови престъпления, чието място не било в това ведомство. Създаването на такава агенция е много важна крачка – в нея ще има бюро за финансово разузнаване, служби за борба с фискалните престъпления, добави Йордан Цонев.

Той предположи, че обявените от премиера структурни промени в правителството и приетите оставки на Румен Овчаров и Георги Петканов са били съгласувани между партиите в тройната коалиция, защото е имало среща между лидерите на БСП, НДСВ и ДПС.

ДПС няма никакво основание да сменя министрите си, тъй като няма основания, заяви Цонев. Той добави, че целите, които са поставени пред ведомствата, ръководени от хора на ДПС, са изпълнени. Освен това според Йордан Цонев около министерствата, ръководени от ДПС, нямало такова напрежение, каквото имало в други ведомства.

ДПС не е изненадано от новината, че от Министерството на земеделието и горите ще бъде отделена Агенция по горите, каза зам.-председателят на партията. Той съобщи, че от около два-три месеца се работи по формирането на нов тип политика, нова структура и нов формат на работа в земеделското министерство, в частност горите. Там има проблеми, свързани с финансиране на залесяването, с обработката на дървесината, които излизат извън рамките не сегашната структура, каза Йордан Цонев. Така че нито сме изненадани, нито сме избягали от проблема, добави той. И уточни, че лично участвал в работната група по новата политика и структура в тази област.

Според Цонев не е нужно разделяне на Министерството на икономиката и енергетиката на две, тъй като двата сектора били свързани. По думите му с ДПС не били обсъждани конкретни имена за нови имена на министри на икономиката и на правосъдието.

Чуйте коментара на Йордан Цонев в звуковия файл