Допълнителни полицейски екипи в районите с интензивен трафик по празниците
Допълнителни полицейски екипи в районите с интензивен трафик по празниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Севдалин Букович
48452
Севдалин Букович
  • Севдалин Букович

1056 машини са включени в почистването на пътните трасета в страната, съобщават от Агенция пътна инфраструктура.

Жълт код за потенциално опасни метеорологични явления - силен вятър - е обявен на територията на осем области в страната. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН. Жълт код е обявен в областите Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали. Код жълто означава, че времето е потенциално опасно. "Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", заявиха от НИМХ.

Обаждания за преспи и закъсали автомобили е имало през изминалата нощ от Добричко, но няма официална информация за проблеми по републиканската пътна мрежа. През нощта 60, а от сутринта 32 машини работят по почистване и опесъчаване. Видимостта е добра. Няма затворени отсечки, всички пътища са проходими при зимни условия.

Допълнителни полицейски екипи ще има в районите с интензивен трафик по празниците, както и в планинските проходи. Заедно с институциите, които поддържат пътните участъци, те ще осигуряват по добра пропускателна способност по най-натоварените и рискови за задръствания райони, включително чрез временна организация на движението и ръчно регулиране.

Пътна полиция напомня на шофьорите, че по празниците има специфични рискове като намалена видимост, лошо осветление и интензивен трафик.

Пътищата на територията на Смолянска област за заснежени и заледени, но обработени. Движението се извършва с вериги, а товарните без ремаркета. Пътната обстановка остава усложнена. Вали слаб сняг.

Между 15 и 20 см е снежната покривка в област Шумен, няма затворени пътища или аварирали автомобили, информират от Областно пътно управление - Шумен. В северната част на региона има частични навявания, поради силния вятър. Пътните настилки се почистват от около 30 коли на управлението. Няма въведени ограничения. Състоянието на главните пътища и магистралата е добро, движението се извършва при зимни условия.

Жълтият код заради силен вятър остава в сила за Варненско. Според прогнозата на синоптиците в областта ще духа силен северен вятър със средна скорост 10-15 м/сек, в пориви до 20 м/сек. Има условия за снежни виелици, особено в Добружда и по планинските проходи.

28 ТИР-а, 4 автобуса и 8 леки автомобила, закъсали на подбалканския път в отсечката от Мъглиж до Николаево, са изтеглили до обед служителите на пожарната и Гражданска защита в Стара Загора.

Силни снегонавявания са блокирали пътя от Мъглиж до Николаево, както и обходните маршрути в района. Закъсали са над 35 леки и тежкотоварни автомобили. Към 12.00 ч. на обед обстановката се нормализира. Екипи на Пътна полиция контролират движението при зимни условия по отсечката, съобщи дежурният от пожарната в Стара Загора Георги Иванов.

Пътят от Мъглиж в посока Гурково вече е проходим и в двете посоки. Две снегопочистващи машини продължават да разбиват преспите от снегонавяването. Отсечката между селата Шаново-Зимница-Ветрен е проверен от спасителен екип и няма закъсали автомобили. Очаква се снегорин да пробие пътя от Мъглиж към село Селце.

Спасителни екипи ще останат да дежурят по подбалканския път и прилежащите отсечки до 16.30 ч., когато се очаква вятърът да спре.

Общо 570 души от "Чистота" и "Градини и паркове" са навън и се борят с кишата, заяви за Дарик шефът на комуналната фирма Иван Стоянов в Пловдив. Той обясни, че по улиците обстановката е нормална и през ноща не са се сбъднали синоптичните прогнози за минусови температури. Освен с кишата, ще се заемем и с почистване на спирките, шахтите и подлезите, поясни Стоянов. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими.

22 машини продължават да работят по разчистване и опесъчаване на пътищата от републиканската пътна мрежа в област Сливен. Бурен вятър духа в района на общините Котел и Твърдица. В планинската част пътищата са мокри, на места заледени и със снегонавявания. Има въведени ограничения - по пътя Сливен-Бяла-Стара река е забранено движението на товарни автомобили над 10 тона. Задължително е движението с вериги на товарните автомобили по пътя Пътен възел "Петолъчка"-Котел-Омуртаг.

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление. В района на община Тополовград, по пътя към село Българска поляна товарните автомобили задължително да се движат с вериги. Машини на управлението чистят и опесъчават пътищата в областта. Снежната покривка е около 10 см. Няма затворени пътни участъци. Видимостта е добра. Температурите са малко над 0 градуса, но няма опасност от заледяване.

Pепубликанските пътища в Русенска област са проходими при зимни условия, съобщават от Пътно управление. Пьтните настилки са мокри, в отделни участъци заснежени, но се опесъчават. През изминалото денонощие са излизали 22 машини за опесъчаване и снегопочистване в областта.

Пътищата в Габровска област са проходими при зимни условия, уверяват от Областно пътно управление. Снеговалежът е спрял в целия регион, като снежната покривка на Шипка е около половин метър. Пътищата в областта се почистват и опесъчават, но водачите да бъдат много внимателни, тъй като са възможни заледени участъци. Няма въведени ограничения или затворени пътни отсечки. 27 машини на пътно управление работят в региона. За почистване на градската част в Габрово работят 22 машини от "Благоустрояване" ЕООД.

Пътищата в област Кюстендил се опесъчават и почистват, където е необходимо, съобщиха за Дарик от Областно пътно управление. Няма и аварирали моторни превозни средства по републиканските пътища. Остават в сила ограниченията, товарните автомобили да се движат с вериги по пътищата Кюстендил-София, през "Стражата" и Кюстендил-ГКПП Гюешево. Снежната покривка в Осоговската планина е над 50 см.

За пътната обстановка чуйте в звуковия файл от Севдалин Букович, председател на кризисния щаб в Агенция "Пътна инфраструктура".

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.