До 5000 лева глоба за замърсяването на Чая
До 5000 лева глоба за замърсяването на Чая / netinfo
До 5000 лева глоба ще бъде наложена на собственика на хвостохранилището, което замърси река Чая с олово 10 пъти над нормата, съобщиха от Басейнова дирекция – Пловдив.

От „Лъки Инвест" АД не са уведомили дирекцията за пробива в стената на язовирното езеро, който е от близо два месеца, довел до оттичането на утайки в река Чепеларска, приток на Чая.

Заради теча, който по оценка на експерти е със скорост 100 литра/сек., се е открил водният откос на насипната язовирна стена и голяма част от дъното на язовирното езеро. При огледа от Басейнова дирекция са констатирали ясно видими входни точки на няколкото образувани кухини.

За допуснатите нарушения е образувано административно-наказателно производство и в законоустановените срокове ще бъде наложена предвидената до 5000 лева санкция.

Експерти от Басейнова дирекция – Пловдив продължават проследяването и развитието на замърсяването след спирането на оттока от хвостохранилището. Планиран е допълнителен мониторинг на замърсените реки. Изискани са и се очаква да бъдат получени в Басейнова дирекция – Пловдив и окончателните протоколи от взетите проби от РИОСВ – Смолян, както и данни от провеждания досега контрол от РИОСВ – Пловдив.