До 2040 г.: България ще е под 6 млн. души, но пък дълголетниците ще са повече

До 2040 г. населението на България може да се стопи с още около 20-25%. Това е заключението на Института за изследване на населението и човека при БАН. Докладът "Прогнозата за демографското развитие на България за периода 2015-2040 г." беше представен в парламента.
 
БАН с прогноза: Около 25% от българското население ще изчезне до 2040 година

"Това е едно нормално развитие в резултат на процесите, които вече години наред имаме - намаляване на раждаемостта, отлагане на ражданията, сравнително по-висока смъртност", коментира пред NOVA проф. Катя Владимирова от Института.
 
Топим се най-бързо в ЕС: България с най-високо ниво на смъртност

"Има много страни, които са в тази ситуация. В Европа ние сме сред 11-12 страни, в които населението намалява. Има други страни, където то ще се увеличава, но главно заради миграцията", обясни тя. "Намаляването на раждаемостта до някъде е свързано с естествени процеси, защото се повишава ролята на качеството на работната сила, на образованието, а не на количеството", поясни още проф. Владимирова.

Трябва да се увеличим с 1 млн. души, за да не ни сполети демографска катастрофа

"Смъртността у нас е сравнително по-висока заради застаряването на населението. Имаме много резерви за намаляване на смъртността и ако трябва да търсим възможности за по-благоприятно развитие на населението, може би трябва да се обърнем по-добре към здравеопазването”, коментира проф. Катя Владимирова.
nova.bg