Директорката на училището в Дебелт подаде оставка
Директорката на училището в Дебелт подаде оставка / снимка: Dariknews.bg, Бургас, Веселин Максимов

Директорката на училището в Дебелт Таня Вангелова, в което имаше насилие срещу дете, е депозирала молба за напускане от 12 декември, като е взела това решение доброволно. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя каза, че Регионалният инспекторат по образованието е предприел проверка по случая и са взети мерки за създаването на подкрепяща среда за децата в училището и за техните родители. В училището в Дебелт бяха изпратени учители от ресурсния център във Варна и училищни психолози, отбеляза заместник-министър Кастрева.

Тя обясни, че в резултат на проверката и след разговор с директорката на училището, Вангелова е депозирала своята молба за напускане от 12 декември. Попитана дали МОН е наложило това като наказание на директорката, Ваня Кастрева уточни, че директорката е взела решение да напусне доброволно.

Директорката на училището в Дебелт има вина по случая, заяви заместник-министърът на образованието и допълни, че проверката в училището е констатирала пропуски в осъществяването на политиката за задействане на координационния механизъм за деца в риск. В рамките на преките си задължения директорката на училището е допуснала пропуски - при работата с деца в риск, обясни Ваня Кастрева.

"В мига, в който се е разбрало за случая с детето и ресурсният учител е докладвал, за това, че детето е споделило, че има някакъв проблем, директорката не е уведомила регионалния инспекторат и за мен това е абсолютно безотговорно", коментира заместник-министър Кастрева.

Тя каза, че МОН се е самосезирало за насилието срещу дете в училището в Дебелт и добави, че по случая проверки правят и други институции.

Източник: БТА