Димитров: Очертава се сценарият „Жан Виденов
Димитров: Очертава се сценарият „Жан Виденов / снимка: БГНЕС, архив

Мрачна икономическа перспектива пред страната очерта Мартин Димитров от „Реформаторския блок".

„Става въпрос за финансова дупка в държавата, не в бюджета. Става въпрос за натрупани нови кредити, които ще се отразят пряко върху кредитния рейтинг на България", заяви Димитров.

Бившият председател на енергийната комисия в НС заяви, че НЕК има 3 милиарда лева задължения, но това се крие, а БЕХ - 1 милиард, което също се крие. Освен това 3 милиарда ще бъдат взети като нов дълг, а 1,2 милиарда лева ще бъдат дадени за „Южен поток".

„От това следват проблеми, ще се увеличават данъци, ще падне кредитният рейтинг на България, от което ще поскъпнат лихвите по кредитите", заяви Мартин Димитров пред Нова телевизия.

„Очертава се сценарият „Жан Виденов". Разликата в момента е, че банките са, Слава Богу, частни, но насоката е тази. Говорим за държава, която отива към фактически фалит", заяви Димитров.

Той разкритикува правителството и за проекта „Южен поток". Според него управляващите искат да направят нов газопровод, който да е тотален руски монопол.

„Толкова тотален, че дори ако бъде открит газ в България, де не може да бъде продаван български газ през него. Това правителство се държи като Троянски кон на Русия", заяви Мартин Димитров.

Според него трябва да има спешен план за излизане на страната от тежката ситуация.

Източник: NovaNews.bg