Димитров обжалва решението за самостоятелно явяване на СДС на изборите
Димитров обжалва решението за самостоятелно явяване на СДС на изборите / снимка: DarikNews
Димитров обжалва решението за самостоятелно явяване на СДС на изборите
19445
Димитров обжалва решението за самостоятелно явяване на СДС на изборите
  • Димитров обжалва решението за самостоятелно явяване на СДС на изборите

Очаква се Синята коалиция да обжалва днес пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия за Европейски парламент (ЦИКЕП) от снощи да регистрира СДС за самостоятелно участие на евровота с документите внесени от предишния лидер Пламен Юруков. За 14.00 часа е насрочена пресконференция на лидерите на обединението Мартин Димитров и Иван Костов, на която вероятно ще бъде засегнат и този въпрос.
 
След като Синята коалиция внесе в неделя документите си за регистрация за евроизборите и се разбра, че заради съдебния казус на сините абревиатурата СДС няма да фигурира в изброяването на партиите от обединението, снощи ЦИКЕП регистрира синята политическа сила с подписката внесена от доскорошния лидер Пламен Юруков.
 
Това решение, избраният на вътрешни избори за председател на СДС, но все още невписан от съда, Мартин Димитров, още вчера се закани да обжалва. „Категорично смятаме, че Върховния административен съд ще откаже регистрация на тези фалшиви документи, подадени от Пламен Юруков. Защото една партия е общност от хора, и когато нейното ръководство, нейния колективен върховен орган, вземе решение за коалиция, никой няма право да подменя и да фалшифицира това решение", каза той.
 
Пак снощи пред Дарик Пламен Юруков пък обяви, че възнамерява да предложи на Синята коалиция да регистрира евролистата си с подписката, внесена от него и одобрена от ЦИКЕП. Според Юруков така СДС все пак ще участва на тези избори. Юруков смята, че не пречи обединението да бъде разширено с други формации, като например тези от коалиция „Напред". Ако този вариант не се приеме от лидерите на Синята коалиция Юруков има готовност да състави своя листа.