Диана Ковачева: Президентските укази за помилване не се преподписват
Диана Ковачева: Президентските укази за помилване не се преподписват / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa

Правото за помилване е по конституция само на президента или съответно на вицепрезидента и на практика указите за помилване не се преподписват. Това коментира пред журналисти министърът на правосъдието Диана Ковачева в отговор на въпрос.

Тя обясни, че тези укази се изпращат в Министерството на правосъдието за изпълнение, защото към него е Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”. По думите й не се е стигало дотам министър на правосъдието да преподписва тези укази, защото няма право да постави под въпрос помилване, за което е взел решение президентът или вицепрезидентът, ако държавният глава му е преотстъпил тези правомощия.

Ковачева уточни, че например случаят с даване на българско гражданство е различен и там правосъдният министър има отношение, така че в такива казуси има споделена отговорност, но не и при помилването, предава БТА.

В началото на февруари 60 народни представители от ГЕРБ, РЗС и независими поискаха създаването на анкетна комисия за разкриване на истината около помилванията, даването и отнемането на българско гражданство по време на двата мандата на Георги Първанов и Ангел Марин.

Скандалът около работата на президентската администрация във времето, в което тя бе оглавявана от Георги Първанов и Ангел Марин, започна седмица преди това, когато БГНЕС публикува списък с помилванията на вицепрезидента Ангел Марин. От тях стана ясно, че Марин помилвал предимно престъпници, осъдени за убийство и други тежки престъпления. В „Списъка на помилваните лица в периода 2002 г. - 2011 г.”, има и тотални парадокси като този, че указът за помилване е издаден преди присъдата да влезе в сила. От две години пък в. „Сега” съди същото това президентство, защото то отказва да даде имената на помилваните или поне на хората в комисията, които подготвят документите.