боница
боница / DarikNews.bg, архив
Десет общински болници са заплашени от фалит
95627
Десет общински болници са заплашени от фалит
  • Десет общински болници са заплашени от фалит
Поне десет общински болници у нас за застрашени от фалит до края на годината, а от 1 януари 2018 г. с увеличаването на минималната работна заплата голяма част от общинските болници ще спрат да работят, заради недостиг на средства за възнаграждения.
 
Това стана ясно по време на заседание на съвета за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени мерки за оздравяване на тези лечебни заведения. По данни на Сдружението на общинските болници към октомври общо 31 болници имат неразплатени задължения в размер на 24 млн. лева, като 12 млн. са просрочени, а здравната каса им дължи близо 5 млн. лева за надлимитна дейност.
 
Започват мащабни проверки на държавните и общинските болници

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков увери, че няма да се стигне до затваряне на болници. Той обясни, че до няколко дни трябва да бъде готов анализът, който показва дали дадена общинска болница има нужда от преструктуриране и какво да бъде то.
 
От Националното сдружение на общините поискаха увеличаване на допълнителния ресурс, който държавата отпуска за финансиране на около 60 болници, разположени в труднодостъпните райони. В петък ще стане ясно, дали правителството ще отпусне исканите 6 млн. лева повече.

Създават фонд, който ще спасява болниците пред фалит (ВИДЕО)

Болниците в Петрич, Белоградчик, Омуртаг, Тутракан и Димитровград са сред лечебните заведения, които от 1 януари няма да могат да плащат заплати на медицинския персонал, ако държавата не вземе спешни мерки.
 
Сред причините за лошото финансово състояние е замразените от 2006 г. цени на клиничните пътеки и многократното увеличение на минималната работна заплата през тези години, обясни д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

"Медицинските стандарти от една страна поставиха неимоверно високи изисквания, базирани уж на европейски норми, независимо, че голяма част от тях отпаднаха в съда, изискванията не са променени. Това силно утежнява, оскъпява и намалява рентабилността на лечебните заведения", обясни д-р Тотев.

Според данните, представени от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, до момента задълженията на общинските болници са в размер на 100 млн. лева, като 46 млн. са просрочени. Според него основният проблем при тях е, че над 75% от приходите по линия на здравната каса, се харчат за заплати на персонала. Като спешна мярка държавата ще отпусне средства за заплащане на дейностите, които не се поемат от касата, а в дългосрочен план решението е преструктуриране, обясни Пенков.
 
"Всяка болница една по една ще бъде разглеждана, защото има много специфика в регионите. Не може да се сложи един калъп", заяви Пенков.

Дълговете на болниците нарастват

И докато от Националното сдружение на общините настояват за още 6 млн.а лева към допълнителните средства, които държавата отпуска на около 60 болници в отдалечените населени места, от КНСБ предлагат изваждане на лечебните заведения от Търговския закон, право на общините да финансират заплатите на работещите в общинските болници и създаване на фонд за подпомагане на тези болници.

Д-р Пламен Радославов посочи още: "Да дадем статут на защитени болници, там, където няма друга помощ, които са отдалечени, където хората нямат възможност да получат помощ. В този фонд би трябвало да има възможност да влязат всички болници, които са в Националната здравна карта".

От работодателските организации подкрепиха идеята за преструктуриране на болниците, включително и чрез приватизация.
БТА