Депутатите връщат въпроса за пътуванията на ученици към министерството
Депутатите връщат въпроса за пътуванията на ученици към министерството / снимка: БГНЕС

Депутати ще искат становище на образователното министерство по проектозакона на Министерски съвет, с който се разрешава ученически превози да се извършват и в част от тъмните часове на денонощието. Промените в Закона за туризма се разрешава са внесени в парламента и ще бъдат гласувани на първо четене от комисията по икономика и туризъм.

Текстовете предвиждат от март до октомври превозите да се извършват до 22.00 часа, а през останалата част от годината - до 20.00 ч. Пред Дарик председателят на парламентарната икономическа комисия Алиосман Имамов заяви, че следващата седмица ще се срещат с представители на просветното министерство, които трябва да дадат становище по темата. Имамов посочи, че сигурността на децата няма да бъде за сметка на интересите на бизнеса.

Опитът за промяна на законодателството отново е инициирана от туроператорите, които имат затруднения в организацията на ученическите и детски превози по настоящите правила. Забраната груповите пътувания на ученици и деца да се извършват единствено в светлите часове на деня беше наложена след трагедията през 2004 г., когато 12 деца загинаха във водите на река Лим.