д-р Дечо Дечев
д-р Дечо Дечев / БГНЕС
Депутатите ще изберат днес нов шеф на здравната каса. Единственият кандидат за управител на НЗОК e д-р Дечо Дечев.

Той е номиниран от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Болничен шеф ще поеме здравната каса?

До избор на нов управител на Касата се стигна след като депутатите освободиха от поста миналия месец проф. Камен Плочев, който беше в дълъг болничен, а и в конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
 
Изслушаха кандидата за шеф на НЗОК в НС, какви са идеите му

Предвижда се след това парламентарният контрол да започне с разисквания по питане от лидера на БСП Корнелия Нинова към министър-председателя Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа.

20 юни: Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК
 
Едно от основните предложения на д-р Дечев за промяна на лекарствената политика предвижда Здравната каса да покрива едно и също лечение за всички хора, диагностицирани с едно и също заболяване. Според кандидат управителя това ще доведе до равнопоставеност сред пациентите, което било особено важно за онкоболните. Когато пациентът има желание да използва по-скъпата терапия, то той да може да си доплати кешово за нея, предвиждат още мерките на д-р Дечев.
 
Друга мярка за оптимизиране на средства предвижда цялото следоперативно лечение на българи, оперирани в чужбина, да се извършва у нас. Сред идеите още е лечението на редките болести да не се заплаща от Здравната каса, а от Министерството на здравеопазването.