Проф. Камен Плочев
Проф. Камен Плочев / БГНЕС, архив
Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК
97899
Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК
  • Депутатите освободиха проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК
Парламентът освободи предсрочно управителя на Националната здравно-осигурителна каса проф. Камен Плочев. Това е вторият опит за отстраняването му, след като миналия петък парламентът прекъсна заседанието си заради липса на кворум. Причината -  депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест заради  включването на точката в дневния ред в последния работен ден.
 
Днес в подкрепа на предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК гласуваха ГЕРБ, „Воля” и „Обединени патриоти”. По-рано през месеца проф. Плочев информира, че поради здровословни причини не може да изпълнява задълженията си за период, по-дълъг от три месеца, което дава основание той да бъде предсрочно освободен от поста.
 
Скандал в НС, БСП напусна залата

В гласуването на решението от БСП се обявиха против, а от ДПС се въздържаха от гласуване с мотива, че проблемът е системен и поредната смяна в ръководството няма да промени ситуацията в касата.
 
Социалистите използваха времето за дебати по отстраняването на проф. Плочев и определиха като изключително слаба политиката на кабинета в областта на здравеопазването.  Славчо Велков напомни за скандала между проф. Плочев и здравния министър Кирил Ананиев във връзка с дългове на НЗОК към чужди лечебни заведения и искането на професора бюджетът на касата да бъде актуализиран във връзка с тях. Скандалът доведе до проверка, която показа, че институцията има десетки милиони задължения.
 
През февруари: Ананиев поиска оставката на Плочев

Очаквано от ГЕРБ отговориха на БСП. Управляващите напомниха, че се обсъжда личното волеизявление на Плочев, че поради заболяване не може да изпълнява повече от три месеца задълженията си, което дава право той да бъде предсрочно отстранен от поста.

Скандалите в здравеопазването пратиха проф. Плочев в болница

Депутатът Нигяр Джафер от ДПС коментира поисканата по-рано през годината актуализация на бюджета на здравната каса от проф. Плочев.  „Има една сентенция, че когато не знаеш какво да кажеш, е по-добре да кажеш истината, защото е по-лесно”, каза Джафер и обясни: „Проф. Плочев каза, че системата през тази или най-късно през следващата година ще рухне, въпреки дадените 407 млн. лв. повече; каза, че иска актуализация на бюджета на НЗОК през февруари в писмо до всички политически сили, въпреки че има 407 млн. лв. повече; упорито твърдеше, че дължимите средства, при това просрочени, към чужди лечебни заведения, не са 7 млн., а са 70 млн. – нещо, което много хора знаеха, оказа се, че има двама души, които не знаят и това са министърът на здравеопазването и заместник-министърът, единият бивш председател на Надзора на касата, другият – настоящ.

Министърът вече не иска оставката на Плочев, добър човек бил

Проф. Плочев е 17-ият управител на НЗОК. Повечето от тях, с едно изключение, досега си подаваха доброволно оставките, напомни Нигяр Джафер.