Процедурни хватки нарушиха работата на НС, БСП напусна залата - репортаж на Александра Гинева
97825
Процедурни хватки нарушиха работата на НС, БСП напусна залата - репортаж на Александра Гинева
  • Процедурни хватки нарушиха работата на НС, БСП напусна залата - репортаж на Александра Гинева
Депутатите от парламентарната група на „БСП за България“ напуснаха пленарната зала в петък. Те бяха несъгласни с дневния ред на парламента за последния работен ден от седмицата. Очакваше се Народното събрание да гласува решение за предсрочно освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Точката залегна в дневния ред на парламента по предложение на мнозинството. Бяха добавени и други две нови точки - второ четене на промени в Закона за водите и в Закона за МВР.

Ще се раздели ли проф. Плочев с поста управител на НЗОК?

От БСП и ДПС възразиха срещу включването на три нови точки
в дневния ред за петък, тъй като те били важни и нямало да има време за задълбочени дебати. Йордан Цонев от ДПС заяви, че повечето негови колеги не са в залата заради големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам.

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Мнозинството не се съобрази с искането на опозицията за отмяна на точките. В знак на протест депутатите на БСП напуснаха пленарна зала.

Депутатът от БСП Драгомир Стойнев
БГНЕС, архив

Напуснахме пленарна зала в знак на протест срещу авторитарния режим и стил на работа на парламента, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на брифинг в Народното събрание. „За нас не е нормално в последния момент да се променя дневният ред на парламента“, каза той и добави, че по този начин опозицията се е лишила от възможност за дебат в полза на българските граждани. „Това ръководство на Народното събрание не може да формулира дневния ред дори за една седмица, а представете си какво да очакваме от правителството“, заяви Стойнев.

Прави се опит за отклоняване на вниманието от отстраняването на председателя на НЗОК, защото той извади на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси и поради тази причина - невъзможност българските граждани да получат качествено здравеопазване, посочи Стойнев.

Народно събрание
БГНЕС

Според БСП Цвета Караянчева е нарушила правилника на НС. Тя има право да промени дневния ред единствено и само в изключителни случаи, каза Стойнев и попита кое е изключителното в петък. Толкова ли не можеше в сряда да гласуваме дневен ред, който да важи за сряда, четвъртък и петък, толкова ли е трудно да се планира за три дни, попита той. Явно на управляващите им е трудно заради липсата на капацитет, коментира Стойнев.

„Остро протестираме срещу този произвол“, заяви той.

Народно събрание
БГНЕС

След напускането на избраниците от БСП Валери Жаблянов от левицата поиска проверка на кворума, която установи, че присъстват 114 народни представители при необходими 121. Затова парламентарната шефка Цвета Караянчева даде петнадесет минути почивка. След паузата се оказа, че в залата има дори по-малко народни представители - 105 депутати.

Народно събрание
БГНЕС


В крайна сметка се реши заседанието да бъде прекратено и така нито Камен Плочев беше освободен от поста шеф на здравната каса, нито имаше разисквания по здравни теми с ресорния министър Кирил Ананиев, нито министри участваха в парламентарния контрол.

Следващото заседание на Народното събрание е в сряда, в 9 часа.