/ БГНЕС
И още един скандал в рамките на днешния пленарен ден - след отчета по европредседателството, премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова спориха и в рамките на парламентарния контрол. Този път темата беше политиката на страната по отношение на миграните.

Борисов посочи три условия за решаване на проблема с мигрантите
 
Нинова цитира изказване на външния министър на Унгария. "Чета какво е публикувано: "Последното предложение на България за мигрантските квоти е притеснително. Посланието, което изпраща е, ако дойдат достатъчно много, те ще бъдат преразпределени, така че да идват. И казва, че това предложение е неприемливо", посочи лидерът на червените.

Корнелия Нинова
БГНЕС

Тя попита премиера Борисов каква е политиката на България по този въпрос. "Има ли решение на правителството или Вие изразявате лична позиция, според ситуацията и нагаждайки се към хората, с които дискутирате", попита Корнелия Нинова.

България не може да приема мигранти със стара дата, категоричен е премиерът
 
"Темата за миграцията, ако беше решена или ако имаше категорично решение на ЕС, нямаше да се търкаля толкова години", каза в отговор премиера. Той посочи, че всички протоколи и негови изказвания в Европейския съвет се пазят.
 
"Ако има нещо, за което да ми е най-чиста съвестта, то това е миграцията. Още 2015 г. ясно и категорично на всички казах, че това, което правят в момента, ще доведе до катастрофа", коментира Борисов.

Нинова: Властта не може да гарантира сигурност в домовете, на улицата, по границите
 
По негови думи мигрантската вълна, войните в Сирия, Ирак и Либия, са намерили всички държави неподготвени, в това число и България. "Аз съм човек, който винаги казва истината. Това е много важно, защото и вашето правителство, и нашето в началото бяхме неподготвени - не бяха подготвени добре жандармерията и граничната полиция, нямахме предпазни съоръжения", призна премиерът.

Бойко Борисов
БГНЕС

Той подчерта, че вследствие на парламентарни решение, законови промени и 320 милиона, отпуснати от Европейската комисия, към момента България може да се похвали, че пази добре външните граници на Европа. "Абсолютно всички на всички нива го подчертават това", категоричен бе министър-председателят.