Народно събрание парламент отворени врати
Народно събрание парламент отворени врати / БГНЕС
На извънредно пленарно заседание следващата седмица депутати ще обсъдят и гласуват на второ четене бюджетите на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Парламентарният дебат за т. нар. малки бюджети е насрочен за 3 декември, вторник, а решението за това е взето на провелия се тази сутрин Председателски съвет. Заседанието ще продължи от 11.00 до 20.00 часа.

Пенсии 2020 - ябълката на раздора между управляващи и опозиция

Предложението за извънредния работен ден съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева, а в зала то получи подкрепата на 165 народни представители. 3-ма гласуваха „против“, а други 4 се въздържаха.

НС прие бюджета за здраве, опозицията получи дежавю

Двата законопроекта бяха одобрени при първото гласуване, провело се на 12 ноември, а днес, заедно с бюджета на страната за догодина, депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще ги обсъдят за втори път.

Данъчните закони скараха управляващи и опозиция

Новият бюджет на здравната каса предвижда с 500 млн. лева повече за здравеопазване догодина. За болнична помощ са заложени 2 млрд. и 800 млн. лв., за лекарства - 1 милиард и 200 млн. лв., за дентална помощ са отделени под 200 000 лв.

Повече пари за здраве, за пенсии - тристранката обсъди и бюджетите на ДОО и НЗОК

Бюджетът на ДОО пък предвижда от 1 януари 2020 година минималната работна заплата се увеличава на 610 лева, с тенденцията през 2021 да стане 650 лева. Заложено е още увеличение с 10% на средствата за заплати на заетите в бюджетния сектор. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст и социалната пенсия се запазват. Няма заложена промяна и в размера на осигурителните вноски.