/ БГНЕС
"Заличихте машинния протокол и качването на информацията от флашките на машините в районната избирателна комисия (РИК) в присъствието на членовете на секционната избирателна комисия (СИК)", заяви от парламентарната трибуна Надежда Йорданова от "Демократична България"(ДБ). Поводът е отмяна при второто четене на промени в Изборния кодекс на съществуващ досега член. В момента членовете на СИК проследяват прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство от машинното гласуване в изчислителния пункт на РИК. А данните от записващото техническо устройство се сверяват с тези от протокола от машинното гласуване, който е неразделна част от протокола на СИК. Мнозинството прие занапред разпоредбата да бъде отменена, на което реагираха остро от "Продължаваме Промяната" и ДБ.

Йорданова попита как тогава информацията от паметта ще стигне до информационните системи на РИК и отговори, че просто няма да се появи. "Това, което ще виждаме, са само протоколите от ръчното преброяване, как ще сверим дали това е вярно или не е вярно", добави тя. За пореден път махнахте една контрола за честен вот. Срам, обобщи Йорданова.

По думите на Владимир Табутов (ПП) имаме машини, които могат да записват, могат да улеснят процеса по валидиране на всички гласове, а мнозинството в залата решава, че няма да бъде ползван този инструмент. 

Според председателя на парламентарната група на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров това, което се случва в пленарната зала, е фасадна демокрация. Къде отива паметта, какво се случва с тези данни, какво пречи те да бъдат съхранени и показани на българските граждани, попита той. По думите му това е пример за управлението, което ни очаква - на една скована тук коалиция, модел на управление чрез лъжа, манипулации, диктат на мнозинството. 

"Вие вярвате на машините, защото не вярвате на хората. Ние вярваме на хората", отговори му председателят на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС). Не смятаме, че членовете на СИК са необразовани хора. Шансът за диалог, за постигане на консенсус, включително и по Изборния кодекс, е да има правителство, подчерта той. Нужно е спокойствие, за да се опитаме да съставим правителство, посочи Чолаков.

Председателят или заместник-председателят, секретарят и член на секционната избирателна комисия, предложени от различни партии и коалиции, предават на районната избирателна комисия екземплярите от протокола, предназначени за РИК и за Централната избирателна комисия и записващото техническо устройство от машинното гласуване, записа парламентът.
БТА