/ БГНЕС
Парламентът отказа да замрази депутатските заплати. БСП предложи в правилника на новото Народно събрание да бъде записано, че надниците няма да бъдат актуализирани по време на целия мандат. Въпреки призивите на опозицията да се покаже солидарност с бедните хора, ГЕРБ категорично отхвърли идеята.

43-ят парламент е изхарчил над 5 млн. лева за командировки (ВИДЕО)
 
Депутатската заплата се индексира спрямо средната заплата в обществения сектор. Ако бяха се съгласили да замразят доходите си, народните представители щяха да се разписват срещу 2976 лв. Те обаче не се съгласиха и още първата заплата на новите депутати ще започне от 3210 лв.
 
Преди да вземат решението, Филип Попов от БСП и бившия финансов министър и депутат от ГЕРБ Владислав Горанов влязоха в спор:
 
"Това го правим от солидарност с българските граждани, които живеят в убийствена мизерия. Всички знаете случаите с тежките случаи от тази зима, като един от тях беше и свързан с човек, ял сняг една седмица", посочи Попов.
 
"Защо, колеги, ако смятате, че толкова е надценен нашият труд, не минем към определено номинално число и да наддаваме. Да наддаваме, докато демагогията и глупостта достигне до 0 или безкрайност. Винаги ще има бедни и богати и ако решим, можем да направим народните представители да работят без възнаграждения", посочи Горанов.

Кои са най-младите депутати?
 
В крайна сметка за замразяването на заплатите гласуваха 74 депутата, 31 бяха против, а 81 се въздържаха.
 
От ГЕРБ 29 бяха против, а 53 се въздържаха. В БСП всички 73 гласували бяха "За", а патриотите - 19 "Въздържали се". В ДПС един гласува "За", а 7 се въздържаха, от "Воля" двама бяха против, а двама се въздържаха.