/ БГНЕС
Промените в Закона за лечебните заведения, предвиждащи промяна в статута на столичната болница „Лозенец“, влизат за второ четене на пленарното заседание.
 
Болница „Лозенец“ е единствената в страната, чийто статут е определен на законово ниво, а до предложението на неговата промяна се стигна след заявено намерение от страна на правителството да я преобразува в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца.

Болница „Лозенец“ вече няма да е правителствена, реши НС на първо четене
 
Идеята на управляващите провокира недоволство сред ръководството на СУ „Климент Охридски“, защото болницата е неговата учебно-клинична база, а Факултетът по медицина и неговата акредитация са пряко свързани с нея. Въпреки уверенията на здравния министър Кирил Ананиев, че базата ще се запази, преподавателите ще запазят академичните си длъжности, а дипломите на всички студенти ще са напълно валидни и приложими, несъгласието продължи. Впоследствие правителството взе компромисно решение – болница „Лозенец“ променя статута си и минава към Софийския университет, а чрез довършване на изоставената 13-етажна сграда близо до Александровска болница ще бъде изградена и национална педиатрия.

Национална детска болница ще има, дострояват сграда в двора на Александровската болница
 
Стартът на строителните дейности се планира за началото на следващата година и се очаква да бъдат напълно завършени за година и половина.
 
БГНЕС