Депутатите готвят преобразяване на МВР
Депутатите готвят преобразяване на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След като стана ясно, че Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" ще бъде преместена от МВР в Държавната агенция „Национална сигурност", налице са и останалите промени в структурите на МВР, които народни представители от управляващите партии подготвят.

Дирекцията на полицията, която се занимава с подслушванията - СДОТО, да бъде извадена от структурите на вътрешното ведомство. Това предвиждат поправки в Закона за специализираните разузнавателни средства, предложени на БСП и ДПС.

Първата стъпка, която фигурира в новите текстове, цели самостоятелното обособяване на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) към Министерския съвет, която ще се занимава с подслушванията вместо настоящата полицейска дирекция. С изваждането на СРС-тата от МВР законотворците предвиждат да се пресече произволното подслушване и да се подобри съдебният контрол.

Очаква се в Народното събрание да заработи постоянна парламентарна комисия за контрол на дейността на службите за сигурност, както и използването и прилагането на специализирани разузнавателни средства.

Директорът на агенцията за подслушванията ще се избира от депутатите по предложение на премиера.

Други законови поправки, които обаче все още не се обсъждат официално, предвиждат ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" също да излезе от шапката на МВР. Идеята е пожарната и гражданската защита, които през 2009 г. бяха обединени в главна дирекция към Министерството на вътрешните работи, да бъдат отделени като агенция към Министерския съвет.

Най-важното, което трябва да се гарантира на служителите при евентуалното им излизане от МВР, е запазването на техния специален статут

- гл.к. Николай Николов, директорът на пожарната

Промяната сама по себе си няма да струва пари, както това беше обсъждано преди години, защото на практика двете звена вече функционират заедно, коментира за "Дарик" директорът на пожарната главен комисар Николай Николов.

Според него едно такова преструктуриране има своите плюсове и минуси. Най-важното, което трябва да се гарантира на служителите при евентуалното им излизане от МВР, е запазването на техния специален статут, заяви още Николов.

Такова становище изразиха и от синдиката на пожарникарите, които утре ще вземат участие в първата работна среща между синдикалните организации на служителите в сектор "Сигурност" и новия вътрешен министър Цветлин Йовчев.